Laurens Jermias is netwerkarchitect bij CSDM. In die functie reist hij zo ongeveer de hele wereld over om digitale schermen (CIS: Customer Interface Screen) te plaatsen op de tankstations van Shell. ”Een goede klik met lokale werknemers is heel belangrijk voor de kwaliteit van het werk.” Een verslag.

“Kuala Lumpur was in 2015 mijn allereerste reis. De pompen en schermen hingen daar al. Ik moest de software op de CIS -computers/servers configureren, zodat op het moment dat de nozzle van de pomp afgehaald wordt de meter gaat lopen en de klant onder meer kan zien hoeveel hij heeft getankt en voor welk bedrag. Daaronder zie je weerberichten, file-informatie en commercials of de acties van het Shell-station zelf.”

“Het was best spannend om voor het eerst alleen een installatie- project te doen in een ver land, al was ik natuurlijk heel goed voorbereid. Je hebt te maken met een andere cultuur, andere omgangsvormen en vergeet de taal niet. In Maleisië had ik het geluk dat men hetzelfde Maleis spreekt dat ik spreek vanwege mijn Molukse roots. We konden elkaar goed verstaan en daardoor snel schakelen. Dat heeft de installatie op de twee Shell-stations erg geholpen. Bovendien was de host daar, Ryan, geweldig. We hebben zelfs nu nog regelmatig privécontact en ik ga hem zeker nog een keer opzoeken.”

“Bij de installaties liep ik natuurlijk ook tegen de nodige zaken aan. Neem Oman, waar ik twee weken ben geweest en waar ik op drie stations digitale schermen heb geïnstalleerd. Daar lag de temperatuur overdag rond de 40 graden! We hadden dus een aangepast schema. Onze werkdag begon om drie uur in de middag en liep door tot elf in de avond, al werd het ook wel eens vier uur in de ochtend, want het project moest af. Ik ging niet weg voordat alles werkte en de klant tevreden alles had afgetekend.”

“Na Oman ben ik door gevlogen naar Thailand. Ook een mooi avontuur. Behalve de daadwerkelijke installatie was het overdragen van mijn kennis, zodat lokale partijen in de toekomst zowel de installatie als het onderhoud van het systeem zelf konden gaan doen. Met het lokale team ben ik daar elke dag gaan lunchen zodat we elkaar beter leerden kennen. Dat zorgde ervoor dat er klik ontstond die het werkproces kwalitatief naar een hoger plan tilde.”

“Ik heb wel eens gezegd dat ik in mijn werk met zoveel mogelijk verschillende mensen en culturen in aanraking wil komen, want ik vind dat het je blikveld verruimt en een toegevoegde waarde levert op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Bij CSDM kom ik wat dat betreft meer dan aan m’n trekken. Ja, ik ben dankbaar dat mij deze kansen worden gegund. Ik hoop dan ook in de toekomst nog vele klanten in even zoveel landen te mogen bedienen.”