Bij state-of-the-art content is het van belang dat deze wordt uitgezonden op schermen die de beelden recht doen. Tot nu toe was dat full HD 1920 bij 1080. Maar die standaard is verleden tijd door de introductie van 4K.

Technologisch upgrade

Fabrikanten van televisies en monitoren sprongen afgelopen jaren van de ene naar de andere hype. Eerst waren 3D-televisies hot daarna moest iedereen aan de VR-bril. De volgende ontwikkeling waarop vol wordt ingezet is 4K. Dat blijkt geen rage, maar gewoon de toekomst.

Een 4K-scherm heeft vier keer de resolutie (3840 x 2160) van een full HD-variant. Netflix is bijvoorbeeld al jaren bezig om hun content beschikbaar te maken in 4K. In Digital Ouf of Home is de verschuiving ook zichtbaar. CS Digital Media vervangt binnen afzienbare tijd al haar schermen voor 4K Ultra HD-versies. ‘Natuurlijk zit CS Digital Media bovenop deze technologische upgrade. Het is een groot voordeel voor onze klanten. Campagnes spatten straks nog meer van het haarscherpe beeldscherm af’, vertelt CEO Radjen van Wilsem.

Klaar voor de toekomst

Schermen van 4K-kwaliteit hebben een hogere resolutie. Dat betekent een groter pixeldichtheid. Het verschil met Full HD is vooral te zien als de afstand tussen jou een de tv maximaal drie meter is. De details zijn nog subtieler en de kleuren nog sprekender. Het probleem is alleen dat er nog niet heel veel content in 4K is. Netflix is goed bezig, gamen kan in 4K op de nieuwste spelcomputers en steeds meer films komen uit op 4K Blu-Ray DVD. Daarnaast staat 4K bij Nederlandse lineaire televisie nog in de kinderschoenen. ‘CS Digital Media wil natuurlijk ook direct schakelen op de 4K-technologie. Meer dan 95% van al onze eigen gemaakte videocontent wordt op CSDM Online aangeboden in 4K. We zijn klaar voor de toekomst’, vervolgt Van Wilsem.

Beleving

De hele filmbeleving neemt toe op een 4K-beeldscherm. De volgende Apple TV krijgt 4K ondersteuning, de iPhone 8 kan straks 4K met 60 frames per seconde filmen en alle videogames zijn binnen een paar jaar ook in 4K. We kunnen er niet omheen: 4K is de nieuwe standaard.