Barcelona geldt als één van de koplopers in Europa waar het gaat om smart city-concepten. Wat doen ze er precies?

Net als vele steden is het drukke verkeer in Barcelona een groot probleem. De stad slibde totaal dicht en parkeerplekken zijn nauwelijks te vinden. En dus? Met de inzet van innovatieve technologie is bijvoorbeeld het parkeerprobleem en het nodeloos rondcirkelen van automobilisten opgelost. Zo is er een app ontwikkeld die op grond van informatie van sensoren in het asfalt op parkeerplaatsen bestuurders automatisch naar een vrije parkeerplek leidt. Met de data die de app genereert, wordt verder het parkeergedrag geanalyseerd zodat ingespeeld kan worden op nieuwe mobiliteitspatronen.

Groen transport

Natuurlijk, Barcelona adviseert bewoners en toeristen zoveel mogelijk de auto te laten staan en de bus of de fiets te nemen. Ook daar is smart technology toegepast. Voor fietsers in de stad is het zogenoemde Bicing-systeem ontworpen: een duurzame vervoersoptie bestaande uit 4000 fietsen die op 400 stations met behulp van een scankaart te gebruiken zijn. De fiets kan na gebruik op elk station weer gestald worden. Weten hoeveel en waar fietsen beschikbaar zijn? Download dan de bijbehorende Bicing app.

Bicing – de deelfiets van Barcelona – bestaat sinds 2007.

Wachten wordt een beleving

De bussen in Barcelona zijn allemaal hybride en dus nauwelijks vervuilend. De wachtinformatie in de bushokjes draait op zonne-energie. Voor reizigers is er een interactieve, digitale kaart – inclusief toeristische trekpleisters. Door middel van dit scherm kan iedereen gemakkelijk de reis plannen en op de hoogte worden gesteld van vertragingen of ander reisnieuws. Bovendien zijn de bushokjes zijn uitgerust met USB-poorten en gratis Wifi. Je vindt er niet alleen wachtenden, maar ook mensen die even hun telefoon willen opladen of internet nodig hebben.

Slim bushokje

Op een interactieve kaart kunnen toeristen hun reis plannen door de stad.

Slimme verlichting

Bang in het donker hoef je in Barcelona niet te zijn. Overal langs wegen en straten is slimme led-verlichting aangebracht. Behalve dat de lichten reageren op beweging en dus automatisch dimmen en aangaan, meten ze ook zaken als temperatuur, luchtvochtigheid en geluid. De lichten brengen zelfs in kaart hoeveel foto’s van een bepaalde straat op Instagram worden gedeeld. Zo kan de drukte en populariteit hiervan bepaald worden. Handig voor zowel bewoners als toeristen.