Neil Morris is directeur van het vele malen onderscheiden bureau Grand Visual in Londen (opgericht 2005). Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het vertalen van klassieke reclamecampagnes naar effectieve en inspirerende DOOH-creaties. Omdat Groot-Brittannië één van de wereldleiders is in DOOH en Londen, daarbinnen, het absolute zwaartepunt vormt, zit Morris als een soort ‘godfather’ in het hart van de laatste ontwikkelingen. Hetzelfde kan gezegd worden van CSDM-CEO Radjen van Wilsem, al zijn er duidelijke verschillen, waaruit je zou kunnen opmaken dat beide partijen elkaar prima zouden kunnen aanvullen. Gesprek over de technologie achter DOOH.

Wat is nodig om DOOH verder te laten groeien, behalve prachtige content die mensen inspireert?

NM: Infrastructuur! Ik weet dat het niet sexy klinkt, maar DOOH wordt stukken relevanter en effectiever als mediumtype wanneer de infrastructuur verder verbetert.

RvW: Data en programmatic technology, iets wat de jonge generatie al kent uit online. Het maakt de inzet en rapportage stukken eenvoudiger.

Waarom is infrastructuur zo belangrijk volgens jullie?

NM: Hoe verfijnder je infrastructuur, hoe beter je je commerciële boodschap kunt ‘targetten’. Als voorbeeld noem ik een campagne voor hooikoortspillen. Die werd pas uitgezonden bij een bepaalde temperatuur en een bepaalde hoeveelheid pollen in de lucht. Het grappige is dat wanneer je zulke gespecialiseerde commercials zó verfijnd over je locaties kunt verspreiden, niet alleen de commerciële waarde van de boodschap toeneemt maar ook de belevingswaarde van het hele scherm. Het signaal dat je met zo’n zorgvuldig ingezette commercial afgeeft, is ‘dit-scherm-helpt-je-en-geeft-nuttige-tips’. En uit onderzoek blijkt dat mensen dat waarderen.

RvW: Amen Father Neil!

 

DOOH is, kortom, pas effectief als het uiterst slim wordt ingezet?

NM: Élk medium moet je slim inzetten. Maar het is waar: omdat DOOH relatief nieuw is, moeten adverteerders meer dan gemiddeld nadenken over waar en hoe vaak en op welk tijdstip ze het willen gebruiken. Ik zeg: hoe meer keuzes je daarin kunt aanbieden, hoe effectiever en waardevoller het DOOH-netwerk is dat je beheert.

RvW: Ik zal proberen samen te vatten wat DOOH kan. Media-inzet, locatie, activiteit of tijd afgezet tegen diverse triggers zoals temperatuur, drukte, luchtkwaliteit, aankomst of vertrek en dat weer gericht op specifieke doelgroepen en als klapper, dit kan per scherm. Duizelt het al, je snapt dat wij nu zeggen, ‘We invite you to Experience Online Out of Home.’